ثبت شعبه شرکت خارجی در ایران

بنا بر قانون اجازه ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت‌های خارجی (مصوب ۲۱/۰۸/۱۳۷۶ مجلس شورای اسلامی) این شرکتها در کشور محل ثبت خود، شرکت قانونی شناخته می‌شوند، مشروط به عمل متقابل از سوی کشور متبوع می‌توانند در زمینه‌هایی که توسط دولت جمهوری اسلامی ایران تعیین می‌شود در چهارچوب قوانین و مقررات کشور نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی خود اقدام نمایند.
براساس ماده ٢ آئین‌نامه اجرایی این قانون، شعبه شرکت خارجی واحد محلی، تابع شرکت اصلی است که مستقیما به وسیله نماینده یا نمایندگان خود موضوع و وظایف شرکت اصلی را در محل انجام می‌دهند. فعالیت شعبه در ایران تحت نام و با مسئولیت شرکت اصلی خواهد بود؛ بنابراین تمام وظایف و مسئولیت‌های قانونی بر عهده‌ی شرکت اصلی می‌باشد و در صورت لزوم در برابر قانون پاسخگو خواهد بود.

مطالبی که در این مقاله می‌خوانید:

چه شرکت‌هایی مجاز به ثبت شعبه در ایران هستند؟

شرکت‌هایی که در کشور متبوع خود تشکیل شده و دارای شخصیت حقوقی ثبت شده هستند، می‌توانند برای فعالیت در ایران در زمینه‌هایی که ذکر خواهد شد براساس قوانین و مقررات مربوطه اقدام به ثبت شعبه یا نمایندگی خود نمایند. ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی در ایران مشروط به عمل متقابل کشور متبوع شرکت خارجی می‌باشد. یعنی اگر در کشور متبوع شرکت خارجی شعب یا نمایندگی‌های شرکت‌های ایرانی به ثبت برسند آن شرکت‌ها نیز می‌توانند نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خود در ایران اقدام نمایند.

زمینه‌های فعالیت برای ثبت شعبه شرکت خارجی

  • ارائه خدمات بعداز فروش کالاها یا خدمات شرکت خارجی:
    در صورتی که شرکت‌های خارجی اقدام به فروش کالا یا خدمات به اشخاص ایرانی نمایند، برای ارائه خدمات پس از فروش می‌توانند تقاضای ثبت شعبه یا نمایندگی شرکت خارجی را کنند.
  • انجام عملیات اجرائی قراردادهایی که بین اشخاص ایرانی و شرکت خارجی منعقد می شود:
    در خصوص شروع عملیات اجرایی و انجام موضوع قراردادهای منعقده بین اشخاص ایرانی (اشخاص حقیقی، اشخاص حقوقی اعم از خصوصی و دولتی) و شرکت‌های خارجی طرف خارجی می‌تواند تقاضای ثبت شعبه یا نمایندگی خود را داشته باشند.
  • بررسی و زمینه سازی برای سرمایه گذاری شرکت خارجی در ایران.
    شرکت‌های خارجی که قصد سرمایه گذاری در ایران را دارند به دو شیوه‌ی زیر می‌توانند اقدام نمایند:
    1. در چهار چوب مقررات قانون مربوط به جلب و حمایت سرمایه‌های خارجی مصوب آذرماه ١٣٣۴ از طریق مراجعه به سازمان سرمایه گذاری و کمک‌های اقتصادی و فنی ایران و تسلیم مدارک و اخذ مصوبه هیات وزیران جهت سرمایه گذاری.
    2. مشارکت مستقیم با اشخاص حقیقی و حقوقی ایرانی از طریق ایجاد شرکت‌های تجاری یا سهیم شدن در شرکت‌های تجاری موجود.

    در ارتباط با بررسی و زمینه سازی برای اقدام در زمینه دو مورد فوق شرکتهای خارجی می توانند اقدام به تاسیس شعبه یا نمایندگی نمایند.

  • همکاری با شرکت‌های فنی و مهندسی ایرانی برای انجام کار در کشورهای ثالث در مواردی که شرکت‌های فنی و مهندسی ایرانی برای انجام امور صنعتی فنی عمرانی و غیره در کشورهای ثالث انتخاب شده و جهت انجام امور مربوطه با یک یا چند شرکت خارجی قرارداد مشارکت منعقد نموده باشند شرکت‌های خارجی طرف قرارداد با ارائه مدارک لازم می‌توانند نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند همچنین شرکت‌های فنی و مهندسی خارجی که برای انجام پروژه‌هایی در کشور ثالث انتخاب شده‌اند و جهت انجام این گونه پروژه‌ها با شرکت‌های فنی و مهندسی ایرانی طی قرارداد مشارکت داشته باشند می‌توانند نسبت به ثبت شعبه یا نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند.
  • افزایش صادرات غیر نفتی جمهوری اسلامی ایران و انتقال دانش فنی و فن‌آوری.
    شرکت‌های خارجی که در پیشبرد صادرات محصولات غیر نفتی از قبیل تولیدات صنعتی و کشاورزی و صنایع دستی و… فعالیت داشته باشند. شرکت‌های خارجی که دانش فنی ساخت محصولات را به اشخاص ایرانی منتقل می‌نمایند و شرکت‌های خارجی که فن‌آوری محصولات صنعتی را در اختیار داشته و در ارتباط با ایجاد تاسیسات و کارخانه‌ها و کارگاه‌های مختلف جهت تولید انواع محصولات اقدام به انتقال فن‌آوری به اشخاص ایرانی می‌نمایند، می‌توانند نسبت به ثبت شعبه و نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند.
  • انجام فعالیت‌هایی که مجوز آن توسط دستگاه‌های دولتی که بطور قانونی مجاز به صدور مجوز هستند صادر می‌گردد. از قبیل ارائه خدمات در زمینه‌های حمل و نقل، بیمه، بازرسی کالا، بانکی، بازاریابی و…
  • شرکت‌های خارجی که در ارتباط با ارائه خدمات در زمینه‌های مختلف با یکی از دستگاه‌های دولتی ایران دارای قرارداد باشند و یا برای ارائه خدمات در زمینه‌های مذکور محتاج به اخذ مجوز از دستگاه‌های دولتی خاصی باشد که قانونا مجاز به صدور مجوز فعالیت باشند می توانند نسبت به ثبت شعبه و نمایندگی خود در ایران اقدام نمایند. ارائه خدمات در زمینه‌های حمل و نقل اعم از دریایی هوایی زمین با اخذ مجوز از سازمان‌های ذیربط مانند سازمان حمل و نقل پایانه‌های کشور میسر است و همچنین فعالیت در زمینه‌های بانکی با اخذ مجوز از بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران مجاز می‌باشد و همینطور سایر دستگاه‌های مسئول می‌توانند در زمینه‌های یادشده مجوز فعالیت صادر نمایند.

مدارک مورد نیاز برای ثبت شرکت با مسئولیت محدود

4.5/5 - (2 امتیاز)